آنچه درباره کابينت نمي‌دانستيد


 

نويسنده:محمدرضا ميرغلامي




 
كابينت چوبي، فلزي، ام‌دي‌اف يا آلومينيومي؟ شما كدام را مي‏پسنديد؟ احتمالا شما هم از بين اين كابينت‏ها نوع ام‌دي‌اف را كه چندسالي است زينت بخش آشپزخانه‏ها شده انتخاب مي‏كنيد چون روكش‏هاي زيبا و خيره‌كننده اين نوع كابينت‌ها جلوه‌اي زيبا به آشپزخانه مي‌دهد اما آيا كابينت‌ها هم مي‌توانند ما را بيمار كنند؟ آيا كابينت‌ها مي‌توانند موجب به خطر انداختن سلامتي ما و اعضاي خانواده ما شوند؟
قبل از هر چيز بهتر است درباره اين پديده نه چندان نوظهور كمي بيشتر بدانيم. ام‌دي‌اف، به معني «فيبر يا الياف با چگالي يا تراكم متوسط» است كه از ذرات به هم چسبيده چوب تهيه مي‌شود. اين ذرات چوب توسط «رزين» كه نوعي چسب صنعتي است در درجه حرارت بالا و در حالي كه تحت فشار زياد قرار مي‌گيرند به يكديگر چسبيده و ام‌دي‌اف را به وجود مي‌آورند.

مزاياي ام‌دي‌اف
 

اين تركيب در برابر رطوبت هوا مقاوم است و آسيب زيادي نمي‌بيند و به همين علت كاربرد آن در محيط آشپزخانه كه هنگام آشپزي رطوبتش بالا مي‌رود، منطقي و مناسب به نظر مي‌رسد. علاوه بر ساخت كابينت، از اين تركيب در ساخت مبلمان، ميز و صندلي، دكور و كف‌سازي اتاق‌ها نيز استفاده مي‌شود. ام‌دي‌اف در برابر حرارت فوق‌العاده مقاوم و عايقي مناسب در برابر صدا است. هرچند در ساخت ام‌دي‌اف از برخي مواد شيميايي استفاده مي‏شود كه مانند فرمالدييد ممكن است مقداري آلودگي هوا به همراه داشته باشد اما چون در ساخت آن از ضايعات دورريختني چوب استفاده مي‌شود، به جلوگيري از قطع درختان و همچنين به پاكيزگي محيط زيست نيز كمك زيادي مي‌كند. در اغلب كشورها، ساخت ام‌دي‌اف به اين خاطر كه نوعي بازيافت مواد دورريختني را به دنبال دارد طرفداران زيادي دارد و مردم و دوستداران محيط زيست از اين صنعت حمايت مي‏كنند.

مضرات ام‌دي‌اف
 

آنچه ام‌دي‌اف را كمي براي سلامتي خطرناك مي‌كند فرمالدييد به كار رفته در رزيني است كه ذرات چوب را به يكديگر مي‌چسباند. از اين رو سازمان‌هاي استاندارد و فعالان ايمني و بهداشت كار، به سازندگان اين تركيبات توصيه مي‌كنند از مقدار كمتري فرمالدييد در رزين‌ها استفاده كنند. فرمالدييد ماده‌اي به شكل گاز يا مايع و بدون رنگ همراه با بوي تند شبيه به بوي ادويه‌جات است. فرمالدييد خالص در 50 درجه سانتي‌گراد آتش مي‌گيرد و بخارات آن مي‌تواند باعث انفجار شديدي شود. فرمالدييد موجب اختلالات دستگاه تنفسي، بروز آسم، سرطان بيني و يا سرطان‌هاي ديگر در افرادي كه با اين ماده تماس دارند، مي‌شود. اين ماده در صورتي كه روي پوست دست و صورت بريزد موجب خوردگي و آسيب شديد به پوست مي‌شود. هرچند مقدار فرمالدييد به كار رفته در ساخت ام‌دي‌اف به اندازه‌اي نيست كه باعث نگراني زيادي شود اما بخار شدن فرمالدئيد به كار رفته در آن مي‌تواند هواي خانه را آلوده كند و موجبات برخي از اختلالات تنفسي را به‌خصوص در كودكان فراهم آورد. مهندسين چوب، براي پوشاندن سطح ام‌دي‌اف از لايه‌هايي زيبا كه عمدتاً از جنس وينيل هستند، استفاده مي‌كنند.
اين تركيبات نيز با بخار شدن مي‌توانند موجبات آلودگي هواي خانه را فراهم كنند و اختلالات تنفسي خفيفي را در افراد و به‌خصوص كودكان و سالمندان به وجود آورند.

كابينت‌هاي فلزي رنگ مي‌بازند
 

كابينت‌هاي فلزي ديگر طرفداران زيادي ندارد. در محيط‌هاي مرطوب بعد از مدتي شروع به زنگ زدن مي‌كنند. لبه‌هاي تيز در‌ها و ورق‌هاي فلزي آن عمدتا باعث جراحات زيادي مي‌شود. رنگ آن پس از مدتي استفاده شروع به كنده شدن و پوسته پوسته شدن مي‌كند. باز و بسته كردن درهاي آنها با صداي بيشتري همراه است. در برخي مواقع امكان برق گرفتگي به علت اتصال سيم برق به بدنه كابينت فلزي وجود دارد و تنها حسن اين كابينت‌ها قيمت ارزان آن است.

ارگونومي در كابينت‌ها
 

كابينت‏ها و رف‏هاي بالاي سر معمولا براي افراد كوتاه قد غيرقابل دسترس مي‌باشد و اين در حالي است كه دسترسي به كابينت‌هاي پايين براي اغلب افراد، بدون خم شدن يا زانو زدن ممكن نيست. روش منطقي جهت حل اين مشكل ساخت كابينت‌هايي است كه طبق ابعاد و اندازه‌هاي بدن انسان قابل تنظيم باشد. اين نوع كابينت‌ها نه تنها مي‌تواند مورد استفاده افراد كوتاه قد يا بلندقد قرار گيرد بلكه مي‌تواند مورد استفاده افراد سالخورده و يا معلول نيز قرار گيرد. دسترسي به كابينت و وسايل داخل آن نيز از اهميت زيادي برخوردار است. بهتر است رنگ كابينت‌ها را نيز روشن انتخاب كنيم تا آلودگي روي آنها به خوبي نمايان شود و نسبت به نظافت آنها به موقع اقدام نماييم.

ايمني كابينت‏ها
 

لبه‏هاي در‌ها بهتر است كمي گرد و فاقد قسمت‌هاي نوك تيز و برنده باشند. كابينت بايد به خوبي به ديوار نصب شده باشد(با استفاده از رول پلاك و پيچ). مواد شوينده و شيميايي را نبايد در قسمت‌هاي پاييني كابينت قرار داد. در غير اين صورت احتمال اينكه كودكان بتوانند به راحتي به آنها دسترسي پيدا كنند، وجود دارد. در مناطقي كه احتمال بروز زلزله وجود دارد، بهتر است وسايل سنگين در قسمت‌هاي پاييني چيده شود و وسايل سبك تر در قسمت‌هاي بالايي. كودكان علاقه زيادي به باز كردن در‌ها و كشوي كابينت دارند كه ممكن است خطراتي را برايشان به همراه داشته باشد. به همين خاطر بايد از قفل‌هاي ايمني كودك استفاده كرد.

 بهترين ابعاد کابينت

ارتفاع كابينت‌هاي پاييني

89 سانتي‌متر

عرض كابينت‌هاي پاييني

66-60 سانتي‌متر

عرض كابينت‌هاي بالايي

33-30 سانتي‌متر

حداقل فاصله بين كابينت‌هاي بالايي و پاييني

46 سانتي‌متر

حداكثر ارتفاع دستگيره کابينت‌هاي بالايي

182-175 سانتي‌متر

منبع:http://www.salamat.com